MEPS tűzbiztonsági vizsgálat

MEPS tűzbiztonsági vizsgálat

A MEPS egyik tagvállalata, a Masterplast sárszentmihályi telephelyén megteremtette azokat a szabványos vizsgálati körülményeket, melyek a homlokzati hőszigetelő rendszerek tűzterjedési vizsgálatához szükségesek. Ezek megegyeznek az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. – közismert rövidítéssel: ÉMI – szentendrei nagymintás berendezésével, melynek segítségével a forgalomba hozandó termékek minősítő vizsgálatát végzik. A MEPS ezt a lehetőséget kihasználva végzett vizsgálatot a mintafalon az EPS anyagú homlokzati hőszigetelő rendszerek tulajdonságainak igazolására 2014 őszén. Erről a vizsgálatról számol be KRUCHINA SÁNDOR épületszigetelő szakmérnök.

15.03.08. Tűzterjedés vizsgálat 1.A homlokzati tűz terjedésének vizsgálata régóta zajlik Magyarországon és a környező országokban egyaránt. Az ÉMI tűzvédelmi osztályának vizsgáló fala 1974 óta áll, és ott az elmúlt négy évtizedben nagyon sok vizsgálatot hajtottak végre különböző kialakítások mellett. Erre azért is volt szükség, mert az ismeretek bővülésével változtak a vizsgálati feltételek. A legutóbbi módosítást a 2006-ban lezajlott belső kutatás alapozta meg. A vizsgálat érdekében felépítettek egy teljes homlokzati falat a mögötte lévő helyiségekkel együtt, és itt, az egyik földszinti helyiségben gyújtanak tüzet a tűzterjedés vizsgálatára, méghozzá igen nagyot. 650 kg fából készül a máglya, 10 liter gázolaj segíti a begyújtást. Az így kialakuló tűzterhelés közel másfélszer akkora, mint ami egy átlagos lakószoba tűz esetén várható. A vizsgálat menetrendje szerint 5 perccel a tűzgyújtás után a földszinti helyiség ablakát kinyitják és az ablakon kicsapó lángok hatását vizsgálják: okoz-e károsodást a homlokzaton, illetve, hogy a fölötte lévő helyiségben az ablakot helyettesítő nyílás mögött a hőmérséklet megemelkedik-e oly mértékben, hogy az veszélyes legyen.
Az ÉMI vizsgálati módszere szabványosított. A magyar szabvány mindenki számára elérhető, ám a vizsgálati eredmények nem, hiszen ez az információ minden piaci résztvevőnek a saját tulajdona, amiért komoly összeget fizet az ÉMI-nek. Nyilvánvaló, hogy a vizsgálatról készült részletes jegyzőkönyv a vizsgálatot kérő cég tulajdona, amit csak az engedélyével lehet nyilvánosságra hozni.
Az utóbbi időben nagyon sokszor felmerült, hogy ezeket a vizsgálatokat be kellene mutatni a felhasználóknak.
A MEPS régóta a nyilvánosság mellett tört lándzsát, mert véleményünk szerint sem a végfelhasználók, de a szakmabeliek – tervezők, kivitelezők – nem ismerik a vizsgálatok menetét, és azt, hogy tulajdonképpen milyen komoly vizsgálat, mekkora tűz rejtőzik egy tűzállósági határérték szám (pl. 45 perc) mögött. Ezt eddig csak a vizsgálatban résztvevők ismerhették, és a felhasználó nem tudja, hogy például várható-e, hogy egy paneltűzben ellenáll a lángoknak a hőszigetelő rendszer.
Mivel az ÉMI a sűrű vizsgálati programja miatt ritkán tud soron kívüli vizsgálatot beiktatni, ezért kézenfekvő volt, hogy kihasználjuk a Masterplast nyújtotta lehetőséget. A MEPS egy vegyes rendszer vizsgálatát végeztette el, melynek egyik összetevője a 20 cm vastagságú Austrotherm polisztirol szigetelés volt Jub vakolattal, de más cégek is szállítottak be anyagokat a 2014 őszén lezajlott vizsgálathoz. A rendszer kialakításánál a mai tűzvédelmi szabályokat vettük figyelembe: az alsó ablak felett nem éghető anyagból kialakítottuk a szabvány által előírt tűzgátat is. Mind a hőelemek elhelyezése, mind a tűzterhelés a szabványnak megfelelő volt.
A mérés során pontosan azokba a problémákba ütköztünk, mint amibe a megrendelő cégek az ÉMI-nél. Mivel kültéri vizsgálatról van szó, ezért az időjárás befolyásolhatja az eredményeket. Már egy közepes szél is megváltoztathatja az eredményeket, mivel a földszinti helyiség ablakán kicsapó láng el fog mozdulni. Nem értékelhető az esőben végzett vizsgálat eredménye sem, mivel az eső lehűtheti a kritikus pontokat. Az időjárás a vizsgálat során is változhat, ami az eredmények hitelességét is megkérdőjelezheti. Esetünkben szerencsénk volt: a délelőtti szemerkélő eső délutánra elállt, és így a mérésnek nem volt akadálya.
Az egy óra hosszat tartó vizsgálat során a polisztirol rendszer nagyon jó eredményt ért el, gyakorlatilag szemmel látható sérülés nélkül úszta meg a tüzet, a vakolat a vizsgálat végén is masszív, és ép volt. A bontás során megállapítottuk, hogy a tűzterhelésnek leginkább kitett helyeken, ahol a hőmérséklet meghaladta a 250 °C-t, ahogy előre tudható volt, a hőre lágyuló polisztirol elolvadt. De mindenütt másutt a polisztirol ép és egészséges volt. Ez a vizsgálat tehát jól demonstrálja, hogy a polisztirol hőszigetelő rendszerek a jelenlegi tűzvédelmi előírásoknak megfelelnek és biztonságosan alkalmazhatók. A vizsgálat során készített fénykép felvételek és film pedig mindenki számára elérhető, tehát látható, hogy mekkora tűz terhelésnek kell megfelelnie egy homlokzati hőszigetelésnek, és ezt a polisztirol ki is bírja.
A vizsgálatot-sorozat folytatódik, a fehér színű normál EPS szigetelés után a tervek szerint a szürke színű, grafit adalékos polisztirol szigetelésen is elvégezzük ezt a vizsgálatot, sőt, az is elképzelhető, hogy 20 cm-nél vastagabb EPS-t is vizsgálunk majd, hiszen passzívházaknál 20 cm-nél nagyobb hőszigetelés is számításba jöhet.

15.03.08. Tűzterjedés vizsgűlat 2.A 20 cm-es EPS szigeteléssel szigetelt fal a vizsgálat előtt, 45 perccel a tűzgyújtás után és a bontás után

Érdemes néhány mondat erejéig az európai módszerekbe is betekinteni, hisz a polisztirollal, annak tűzbiztonságával szembeni elvárások országonként különbözőek is lehetnek. A magyar szabvány meglehetősen egyedi, legalábbis ami a vizsgálati fal kialakítását jelenti. Ma még nincs egységes európai szabályozás, de a polisztirol gyártók is törekednek a különböző nemzeti szabályok összehangolására. Hogy végül az angol, a francia, a német, vagy valamelyik kelet-európai állam vizsgálati módszere felé billen a mérleg nyelve, még nem lehet tudni, de az egységes szabályozás minden piaci szereplőnek kedvezne.

A vizsgálatról készült videó itt tekinthető meg!

Posted in: