Hőségriadó! Avagy a polisztirolnak is melege van!

Az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő lemez kiváló szigetelő képességű, kedvező áru és teljes körűen  újra feldolgozható hőszigetelő anyag, de UV hatására rosszul reagál ugyanúgy, ahogy a bőrünk is. Azzal a különbséggel, hogy amíg mi leégünk és kipirosodunk, addig a polisztirol lemez megsárgul, felülete porladásnak indul. Ez önmagában a termék minőségében nem jelent számottevő romlást, de a tárolás, szállítás és a kivitelezés folyamán erre tekintettel kell lenni.

Az EPS hőszigetelés az épületszerkezetben takartan helyezkedik el, ezért nem szükséges, hogy UV álló legyen. Ha a lapok hosszú időn keresztül közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, felületük roncsolódhat. A fehér lapok ilyenkor egy jól látható sárga színt kapnak, a felületen kialakuló nagyon vékony elbomlott anyagrétegből por lesz, ami némilegmegvédi a további roncsolódástól. Ragasztás előtt ezt a sárga réteget le kell csiszolni, el kell távolítani, mert már nincs meg a megfelelő tapadóképessége ahhoz, hogy a rákerülő rétegeknek megfelelő fogadó felülete legyen.

Az intenzív napsütés leginkább a grafit adalékos polisztirol lemezt veszélyezteti. Sötétszürke színéből adódóan „szívja magába” a meleget, és napsütés hatására a felszíne akár a 80 C°-ot is elérhet.

A polisztirol egy hőre lágyuló anyag, ami hosszú ideig maximum 80 C°-nak tehető ki. Ennél magasabb hőfok felett az anyag szerkezete elkezd roncsolódni, magasabb hőmérsékleten a lap felülete akár meg is olvadhat. Felületén nem látható, érzékelhető az öregedés.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a fent felsorolt jelenségek ne jelentkezzenek, ne olvadjon meg a grafitos lap még a homlokzatra felkerülés előtt vagy akár a homlokzaton? A válasz egyszerű. Az EPS lapokat óvni kell minden nemű sugárzástól (ezért vannak forgalomban a fényvisszaverő réteggel, illetve felületi bemetszésekkel ellátotthomlokzati lemezek). Az építkezés helyszínén fénytől és nedvességtől védve, fedett helyen tároljuk a bálákat. A felragasztást lehetőleg az árnyékban lévő oldalon végezzük! Ha már felkerült a szigetelő lap a homlokzatra, a lemezeket (illetve a teljes felületet) mindenképpen állványhálóval védjük és a lehető leghamarabb kerüljön rá (legalább) a ragasztóba ágyazott üvegháló. Azokat a lapokat, melyeken – a helytelen tárolás és kivitelezés miatt – elváltozást tapasztalunk, ne építsük be.

Posted in: