A vastagság mindent eldönthet!

A vastagság mindent eldönthet!

Vastag szigetelés- vastag pénztárca

Közeleg a hideg évszak, amikor a kiadások is nőnek, az energiaárak az utóbbi időben megemelkedtek, mindenhol a válság szót hallani, a költségek csökkentése pedig elengedhetetlen. A megoldás kevés befektetéssel hosszú távú eredmény: a hőszigetelés, amivel télen-nyáron energiát és pénzt spórolhatunk és növelhetjük komfortérzetünket, valamint óvhatjuk környezetünket is.

A kérdés: hogyan?
Felmerülhet a kérdés: hogyan is valósíthatjuk meg mindezt, amikor a válság begyűrűzött minden lakásba és építkezésre, felújításra is kevesebb jut? A válasz egyszerű, hiszen az EPS, expandált polisztirolok az épület bármely részén alkalmazhatók, egyszerűen beépíthetők, a lényeg, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő helyre építsük be, és persze vastagon szigetelve, így fűtési költségek akár 60 százalékkal is csökkenthetők. Tehát nemcsak pénzt, hanem energiát is megtakaríthatunk. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) is a környezetbarát és energiatakarékos megoldások mellett kötelezte el magát, így építi velünk együtt a jövőt.

A válasz: energiatakarékosan és 20cm vastagon
Míg korábban (alacsony fűtési költségek mellett) beérték a 3-4 cm vastagságú hőszigetelő réteggel, addig mára már a rendeletek is 10-16 cm-t írnak elő, a fal fajtájától függően, de kő, vasbeton, vagy mészhomok téglából, illetve B 30-as téglából készült ház hőszigetelésekor a szigetelő réteg ideális vastagsága meghaladja a 20 cm-t. Ennél vastagabb szigetelés esetén már a passzívházakról beszélünk, mely építészeti szempontból is eltérő megoldásokat igényel, de környezetvédelmi szempontból ideális megoldás. A  jó hőszigetelés 5-6 év alatt behozza az árát, majd hosszú évekig szolgálja az ott lakókat.

EPS-sel
AZ EPS kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett megfelelően páraáteresztő, melyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen felújításkor nagyon fontos szempont ez is. Az EPS előnye még, hogy önhordó, közvetlenül terhelhető, ugyanakkor ragasztható, vakolathordó tulajdonsággal is bír. Azonos szilárdsági csoportba tartozó anyagokat tekintve a legkönnyebb. Tűzveszélyességi szempontból is kedvező jellemzői vannak, E osztályba sorolható, nincs égve csepegése és önkioltóként viselkedik. Ugyanakkor hozzájárul a fejlődéshez, hiszen homlokzatok hőszigetelésével a lakókörnyezetünket is szebbé tehetjük. Ezért használják hazánkban több mint 40 esztendeje, az Európai Unióban is teljesen elfogadott, engedélyezett és bevált EPS homlokzati hőszigetelések beépítése.

A szaktudás és technológiai háttér tehát adott, érdemes alkalmazni, hiszen jelentős energia megtakarítást érhetünk el vele, különösen megfelelő vastagságú szigetelőanyag beépítésével.

10-15 centi mindent eldönthet