Tűzzel szemben az EPS

Homlokzati hőszigetelő rendszerek a tűzben Kérdések és válaszok – a miskolci paneltűz ürügyén

 

Biztonságos a panelszigetelés

A miskolci paneltűzzel kapcsolatban az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának a vizsgálatai is igazolják: a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában, ezek a rendszerek biztonságosak. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete az alábbi szakértői tájékoztatást kívánjak megosztani az olvasóközönséggel.

A paneltüzeknél tipikusan jellemző – ahogy az Miskolcon vagy Debrecenben is történt –, ha áldozat van, akkor az általában nem égési sérülést szenved, hanem füstmérgezést. (Debrecenben például mind a tíz szinten megjelent a füst a lakásokban, pedig lényegesen kisebb volt a tűz, mint Miskolcon.) Miskolcon a jelentős tűzterhelés ellenére a lángok a lakásba csak a szigeteletlen loggia mellvédje alatt becsapva jutottak fel, és tűzkár csak a loggiás szobát érte. A homlokzaton a lángok ugyan elolvasztották a hőre lágyuló hőszigetelést, de a vakolt felületen nem terjedt a tűz. A hőszigetelő anyag láng hatására 350°C-on, láng nélkül 450°C-on képes meggyulladni. (Gyártási eljárás során a hőszigetelő anyag 110°C feletti hőmérsékletnek is ki van téve, így ennél alacsonyabb hőmérsékleten nem gyulladhat meg.) A homlokzati felületen tehát az épen maradt hőszigetelés a 350-450°C-os zónát rajzolja meg. Ha a tűz terjedt volna a felületen, az egész ház szigetelése vízszintes irányban is végig károsodott volna.

A tűz tehát nem terjedt a homlokzaton annak ellenére, hogy a kivitelezés nem volt hibátlan, és a tűz eddig nem tapasztalt mértékű volt. A hetedik emeleti lakás a tűz után a mellékelt képet mutatta.

A VII. emeleti lakás a tűz után
A VII. emeleti lakás a tűz után


A füst és a hő elsősorban a nyitott, az összes szintet egybekötő, semmilyen előírásnak nem megfelelő gépészeti aknákon keresztül terjedt – több emeleten keresztül –, oly módon, hogy még a kilencedik emeleti WC tartály is leszakadt, és füsttel telt meg a lakás.

A IX. emeleti lakás mellékhelyisége
A IX. emeleti lakás mellékhelyisége

Megállapítható tehát, hogy a hőszigetelő rendszer a kivitelezési pontatlanságok ellenére sem játszott szerepet a tragédiában, ezek a rendszerek – miként azt az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriumának a vizsgálatai is igazolják – biztonságosak.

A tragédiát semmilyen más szigetelési megoldás nem tudta volna megakadályozni, hiszen az nem a hatodik emeleti ablakokból kicsapó lángok miatt következett az be!

Természetesen érthető az éppen hőszigetelés előtt álló panellakók félelme, de csak megnyugtatni tudunk mindenkit: az elkészült szigetelések nem jelentenek kockázatot!. Célszerű viszont a gépészeti aknákat átvizsgálni, és a mai tűzvédelmi követelmények szerint felújítani, hiszen ezek okozzák – immár többedszer – a halálos baleseteket. Az ilyen beruházásokra is számos pályázati lehetőség biztosított már.

Jauernik István, önkormányzati államtitkár hangsúlyozta: „a tűzvizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely alkalmas lehet a panelprogram megkérdőjelezésére, sőt megállapította, hogy az épületek tűzvédelmét javító program lehetőséget nyújt a hasonló problémák megelőzésére.” (MTI)

A jó anyagból, jól megépített hőszigetelő rendszerek használata tehát biztonságos és egyre inkább aktuális, hiszen amellett hogy energiát takarítunk meg vele, a környezetünk jövőjét is biztonságban tudhatjuk.

Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete

 

Magyarországon jelenleg is egyeztetés alatt van a homlokzati tűzterjedés vizsgálati módszertana. Az eredmények legalábbis vegyesek, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőszigetelő bevonatrendszer nem befolyásolja a tűzterjedést.

Érdemes megnézni a lengyelországi vizsgálatok vonatkozó adatait.

A lengyel szabványos (PN 90/B-02867) vizsgálatot egy 2,5 m széles és 2 m magas mintafalon végzik. Csak az a hőszigetelő rendszer kaphat alkalmassági engedélyt, amelyik ezen a teszten megfelel. A sikeres vizsgálatok között találunk akár 30 cm-es hőszigetelő-anyag vastagsággal elkészített rendszereket is, ami azt mutatja, hogy a polisztirolhab jelenléte a homlokzaton nem befolyásolja az épület tűzbiztonságát.

A tűzoltósági statisztikai adatok szerint az elmúlt 30 évben egyetlen eset sem volt, amikor a tűz az épület egyik szintjéről a másikra polisztirol homlokzatszigetelésen keresztül terjedt volna tovább.

Annak érdekében, hogy a vizsgálat során minél pontosabban lehessen modellezni a valós körülményeket, az Építési Műszaki Intézet – ITB -(az ottani ÉMI) további kutatásokat végzett. A vizsgálatok alapja az ISO13785-2 szabvány volt, ami egyike a legszigorúbb szabványoknak. A vizsgálati fal 6 méter magas és 3 méter széles, az égést a nagy fűtőértékű heptán biztosítja. Az égéstérből kilépő gázok hőmérsékletének meg kell haladnia a 800 °C-ot. A vizsgálat alapján az expandált polisztirol hőszigeteléssel készülő rendszerek „tüzet nem terjesztőnek” minősültek. A vizsgálat legfontosabb pontjairól készült fotók is igazolják, hogy a jelentős tűzterhelés ellenére sem károsodott számottevően a homlokzatszigetelés, annak ellenére, hogy a hőmérséklet 1000 °C körül volt. Itt kell megjegyezni, hogy a valóságos tüzek esetén a homlokzaton mérhető hőmérséklet nem haladja meg az 500-550 °C-t, vagyis a vizsgálat során előállt körülmények kétszeresen is túllépték azokat a körülményeket, melyek a valóságban kialakulhatnak

A tűz nem terjedt át sem az oldalfalra, sem a tűzforrás alatti hőszigetelésre. A magas hőmérsékletnek kitett helyeken a polisztirol elolvadt, majd elpárolgott a vakolat alatt, de ez a sérült rész kivágásával és új EPS hőszigetelő táblák felragasztásával, hálózásával és vakolásával egyszerűen javítható.

A vizsgálóintézet által levont következmények szerint:

  • A 18 cm vastag EPS habbal elvégzett vizsgálatok alapján kimondható, hogy a homlokzati felületen tűzterjedés nem jelentkezik.
  • Az EPS nem befolyásolja a rendszer tűzzel szemben tanúsított viselkedését. A hőszigetelő-anyag vastagsága nem befolyásolja a tűzveszély mértékét.
  • A kivitelezési szabályok betartásával készült homlokzati rendszerek esetében a tűz éppúgy átterjedhet a felső szintre a homlokzaton keresztül, mint a hőszigetelés nélküli homlokzatok esetében
  • A tűz átterjedése a felső szintre inkább a tűz intenzitásától függ, mintsem a hőszigetelés tulajdonságaitól vagy az alkalmazott anyagoktól; ugyanis ha az ablaknyílásból kilépő lángok olyan magasak, hogy megkerülve az ablak feletti áthidalót és az ablakok közötti sávot, közvetlenül tudnak hatni a fölső szinten levő ablakkeretre, könnyen átterjedhet a tűz a felső szintre.
  • Tűzvédelmi szempontból fontos, hogy az előírásokat pontosan kövessék a kivitelezés során. Különösen fontos ez az áthidalók környékén.

Az ITB összesen háromféle vizsgálatot végzett. Ezek eredménye:

  1. A lengyel szabvány szerint (ami szigorúbb, mint a DIN 4102) 25 cm vastag EPS is biztonságosan alkalmazható
  2. Az ISO vizsgálat alapján 18 cm vastag hőszigetelés is probléma mentesen alkalmazható.
  3. Az EU tagországaiban kötelezően alkalmazandó (és már Magyarországon is vizsgálható) SBI teszt szerint 20 cm vastag polisztirol lemezek is megfelelnek a tűzbiztonsági követelményeknek.

A nagyon vastag polisztirolhab lemezekkel készülő homlokzati rendszerek vizsgálatai azt mutatják, hogy tűzvédelmi szempontból a polisztirolhab nagyon biztonságos megoldás.

Vissza az oldal tetejére