Vakolat színének hatása és a sötétebb színű vakolatok

Vakolat színének hatása és a sötétebb színű vakolatok

Forrás: Baumit

A hősugárzás jelentősége

A  hőcserélés elméletéből levonható gyakorlati következtetés, hogy elsősorban hőszigeteléssel csökkenthető a sugárzásos hőveszteség ill. a hőfelvétel. (a szigetelés  a vezetéses hőcserét is csökkenti)  Ez érthető, hiszen csökken a hőkisugárzás, ha pl.  a ház felületének hőmérséklete nem sokkal tér el a környezet hőmérsékletétől. A hőszigetelést érdemes világos színű vakolttal lefedni, ezzel  a sugárzási tényező értéke csökken.

A sugárzásos hőterjedés építőipari jelentősége nagy az épület hőmérséklet-változása szempontjából. Az anyagok többsége rosszul tűri a hőmérséklet-ingadozást, ezért a sugárzásos hőcserét itt is csökkenteni kell.

Az anyagoknál a hősugárzásból fakadó napszakonkénti hőmérséklet-ingadozás az esetek többségében káros ami pl a vakolat repedezéseiben vagy a színezés kifakulásában mutatkozhat meg. Nagyobb hőmérsékleten felgyorsulnak a bomlási folyamatok. Az éjszakai lehűlés, majd a nappali erőteljes felmelegedés a kültéri színanyag veszteséget, kötőanyag bomlást  és számos más minőségi hibát okozhat.

Mi okozza a homlokzat túlhevülését?

A hőszigetelő réteg védi a házat, ezáltal a belső hő nem távozik el. A külső oldalon pedig akadályozza a napenergia bejutását , így a túlzott felmelegedést. A sötét színárnyalatok sok napsugárzást vonzanak, ezáltal a felület nem kívánt túlmelegedése következik be. A festékeket HBW fényvisszaverési tényezővel szokták jelölni. A jobb képzelőerő érdekében a fehér szín értéke HBW 100, vagyis a fény 100%-a visszaverődik. Ezzel szemben a fekete szín elnyeli az összes fényt, így a reflexiós értéke 0. Az elnyelt napsugárzás a felület hőjének emelkedését generálja. A nap fénysugárzása számos összetevőt tartalmaz. A látható tartományon kívül esik az infravörös komponens és ez felelős a hőmérséklet növekedéséért. .

A jobb tájékozódás kedvéért bevezették a TSR együttható fogalmát, ami a HBW –t helyettesíti. Míg a HBW-érték csak a látható hullámhossztartományt, addig a TSR-érték az ultraibolya és az infravörös sugárzást is figyelembe veszi. A TSR kifejezi a napfényt visszaverő képességet, tehát azt, hogy a homlokzat a nap sugárzásának teljes spektrumát mennyire képes visszaverni. Ez megkönnyíti a homlokzati szinezék kiválasztását, ami egyszerű a  hőszigetelt homlokzatok esetén.

 Átlagos hőszigeteléseknél 25-nél magasabb TSR értékű festéket lehet korlátozás nélkül használni.  .

De mi a helyzet a sötét szín esetén?

Maga az EPS hőszigetelő tábla  -65 és +800C hőmérséklet tartományban stabil, megtartja eredeti alakját és fizikai tulajdonságát, az ennél magasabb hőmérséklet azonban gondot jelenthet. Szerencsére a felmelegedés alapesetben szinte sosem éri el a kritikus  hőmérsékleti értéket, valamint az anyagot kívül üvegháló és színezett vakolat is védi

Sötét fedőfesték alkalmazásakor a  kb. 5 mm vékony vakolati réteg a felületen túlhevülésnek és hőmérséklet emelkedésnek lesz kitéve, ami a vakolat károsodását és repedések megjelenését eredményezheti

A homlokzat kiépítésekor v. felújításakor tisztában kell lenni azzal, hogy nemcsak a homlokzat színét, hanem ezzel együtt annak fizikai tulajdonságait is megváltoztatjuk.

A hőmérséklet  különbségből és a hőingadozásból adódó szerkezeti mozgásokat megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kompenzálni kell

Ábra: Hibásan kivitelezett, nagy hőterhelésnek kitett vakolat hibája

Hibásan kivitelezett, nagy hőterhelésnek kitett vakolat hibája

Manapság egyre kedveltebbé vállnak a sötétebb színárnyalatok.

Itt sem szükséges azonban korlátokat felállítani, van megoldás, de figyelembe kell venni a magasabb anyag- és kivitelezési költségeket. A hőszigetelés maga ebben sem játszik szerepet, a beruházó szabadon dönthet, milyen anyagot választ. A hőszigetelés külső oldalán  dupla erősítő hálót kell alkalmazni, vagy egy olyan speciális diszperziós bevonó anyagot, ami szálerősítést tartalmaz. Ez még azzal az előnnyel is jár, hogy a homlokzat ellenállóbb lesz mechanikai sérülésekkel szemben

A normál pigmentekkel ellentétben (amelyek a napfény nagy részét elnyelik) speciális , a hősugárzást visszaverő pigmentek alkalmazásával elérhető, hogy ugyanazon (sötét) szín alkalmazása esetén a homlokzat felületi hőmérséklete jóval alacsonyabb legyen a hagyományos megoldásokhoz képest.

Forrás: Baumit és JUB  tájékoztató anyagok