Megéri ez nekem? A hőszigetelés megtérülő beruházás

Az építőanyagok, közte a szigetelőanyagok ára versenyt emelkedett az elmúlt években a munkadíjjal, ezért sokan lemondóan legyintettek, ha a hőszigetelés került szóba. Most viszont egy nagy ugrással megelőzte az energia ára ezeket, ezért érdemes újragondolni a hőszigetelést: megéri? nem éri meg? Számoljunk!

Az utólagos hőszigeteléssel kapcsolatban legtöbbször azt a kérdést teszik fel, hogy mikor fog megtérülni a beruházás? A kérdés érthető, még akkor is, ha a hőszigetelésnek számos egyéb előnye is van. A szigeteléssel együtt járó magasabb lakókomfort (nem süt a falból a hideg), a lakás kánikulában is elviselhető hőmérséklete és hogy végleg megszabadulhatunk a penésztől — mind olyan előnyök, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ennek ellenére visszatérő kérdés, hogy mégis, mennyit lehet vele megtakarítani?

A megtakarítás mértéke több változótól függ. Hat rá az épület tagoltsága, tájolása, a nyílászárók állapota, a meglévő – vagy nem lévő — szigetelés, de figyelembe kell venni a gazdasági tényezőket is, mint például a munkaerő ára, a kamatlábak és az energiahordozók árának változása. Tisztábban látunk, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk.

Mennyi energiát takarítunk meg vele?

Vegyünk egy tipikusnak mondható, B30-as téglából épült házat. Ennek a falnak a hőátbocsátási tényezője (U érték) 1,5 W/m2K, és hasonló értéket mutat a 80-as évek elejéig felépült legtöbb ház fala. A javasolt hőszigetelési vastagság erre a falra 22 cm EPS, ez már a közel nulla szabályozásnak is megfelel. Ezzel a hőátbocsátási tényező töredékére, 0,17 W/m2K -re szorítható le. Egy négyzetméter felületen, egy fűtési idényben távozó (gáz köbméterben számolt) energia számértékileg megegyezik a határolószerkezet hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével. Vagyis: a szigeteletlen fal egy négyzetmétere fűtési szezononként 15 m3 gázt veszteget el, míg a szigetelt csak 1,7-et. Ezzel 13,3 m3 gázt tudunk megtakarítani négyzetméterenként. Mivel a gáz ára köbméterenként 747 forint, ezért a megtakarítás 9.935 Ft lesz négyzetméterenként, ami egy átlagos 150 m2 falfelület esetében megközelíti a másfél millió forintot.

Mibe kerül és mikor térül meg?

Ez egy átlagos épület esetében 22 cm-es hőszigeteléssel, anyag és munkadíjjal együtt egy négyzetméter kb. 22-24.000 forintba kerülhet, így a megtérülés alig több, mint két év lesz!

Vagy annyi sem, hanem azonnal. Egy tavalyi kutatás szerint a hőszigetelés Magyarországon átlagosan 15%-kal növeli meg az ingatlan értékét. Átlagos négyzetméter árral (371.000 Ft) és lakás mérettel (78,1 m2) számolva ez 4,35 millió forint értéknövekedést jelent a 3,3 millió forintos bekerülési költséghez képest. És a hírek szerint az alacsony rezsijű házak négyzetméterára kilőtt az utóbbi napokban, vagyis ez az árelőny csak növekedni fog.

De ne feledjük el: a kivitelezés után azonnal élvezzük a komfortosabb lakást, télen és nyáron is egyaránt.