Jól vizsgázott a tűzgát nélküli EPS hőszigetelés

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) 2019 tavaszán egy, az MSZ 14800-6 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedés vizsgálatot végeztetett el a Masterplast Kft. sárszentmihályi telephelyén. A vizsgálat célja az volt, hogy a korszerű hőszigetelési követelményeknek megfelelő vastag EPS hőszigetelő anyaggal megvalósuló homlokzati hőszigetelő rendszerek tűzhatással szembeni ellenálló képességét érintő egyes kételyeket tisztázza.

Közismert, hogy 10 cm-nél vastagabb EPS hőszigetelés esetén bizonyos épülettípusok esetében a jelenlegi tűzvédelmi előírások megkövetelik a nyílások feletti, vagy az épületen körbevezetett tűzgát kialakítását. Ez a követelmény minden előzetes vizsgálat nélkül került a rendeletbe, nincs műszaki oka a 10 cm-es vastagságnak. A vizsgálat célja az volt, hogy ezt a határértéket egy szabványos vizsgálat igazolja, vagy cáfolja meg. A hőszigetelés anyagát és vastagságát úgy választottuk meg, hogy az akár egy passzívház szigetelési igényének is megfeleljen.

A vizsgált hőszigetelő rendszer a vonatkozó szabványban meghatározott vizsgálóépületen került felépítésre (1. ábra). A vizsgálóépület vasbetonváza a földszinten 30 cm (a megfigyelőterekben 20 cm) vastag YtongClassic pórusbeton kitöltőfalazatot kapott. A tűztér kitöltőfalazatában 120×120 cm-es fa nyílászáró került beépítésre (a falazat külső síkjába, a vizsgálat miatt kifelé nyílóan elhelyezve, a hézagok PUR habbal tömítve), az első emeleti megfigyelőtérben pedig ugyanekkora, de ablak nélküli nyílás került kialakításra úgy, hogy a nyílások közötti tömör falszakasz magassága 130 cm volt.
A megfigyelőszint feletti szinten a födém síkja felett egy 1,30 m magas, tömör mellvédfal készült. Az ablak káva és a tűztéri kitöltőfal belső felülete vékony cementes tapasszal lett bevonva.

A vizsgálathoz a tűztérben, meghatározott módon elhelyezett, 650 kg tömegű fenyőfa máglya égése szolgáltatta a 45 percen át tartó, folyamatos tűzhatást.

A modellépület külső felületén a MÉVSZ irányelvekben meghatározott elvek alapján került kialakításra a vizsgált hőszigetelő rendszer, a következő alkotóelemekből:

  • cementes ragasztóréteg, ~1 cm
  • grafitadalékos EPS homlokzati hőszigetelés, 30 cm
  • 145 g/m2 egységtömegű felületerősítő üvegszövetháló, (a ragasztáshoz is használt) cementes ágyazórétegbe simítva, ~3-4 mm
  • 1,5mm szemcsenagyságú, akrilgyanta bázisú vékonyvakolat, a hozzá tartozó alapozóval.

Az EPS lapok perem-pont ragasztással kerültek elhelyezésre, dűbelezésés sarokélvédők nélkül. A nyílások felett nem került beépítésre ásványgyapot betét, a kritikus csomópont tűzzel szembeni ellenállóságát az EPS lapok mögül indított és homlokzatra kihajtott üvegszövet csík, illetve a teljes homlokzati felületen – és a kávába is behajtva – cementes ragasztórétegbe simított üvegszövetháló, valamint a rákerülő vékonyvakolat réteg biztosította. A lábazat és az oldalsó lezárás az üvegszövet nem éghető felületre történő rátakarásával készült, természetesen itt is teljes felületen ragasztórétegbe ágyazva.

A máglya meggyújtását követő 5. percben történt az ablak nyitása, innentől kezdve a kifejlődött és a nyíláson kicsapó tűz folyamatosan érte a homlokzatot. A tűztér hátsó oldalán kialakított szellőzőnyílások folyamatos szabályozása (szükség esetén nyitása, zárása) biztosította a szabványos tűztéri hőmérséklet-emelkedést. (2. ábra)

A tűzterjedési határérték (Th) az a percben mért és megadott időtartam, amely a következőjelenségek bármelyikének bekövetkezéséig eltelik:

  1. a homlokzati bevonat, burkolat, hőszigetelő rendszer felületi égése által okozott károsodása mellvédfal felső síkjáig terjed;
  2. b) a homlokzati bevonat, burkolat, hőszigetelő rendszer felületi égése a tűztéri ablaknyílás oldalától vízszintes irányban a modell teljes magasságában bármely helyen 1,50 m-re terjed;
  3. c) a tűztérből kilépő, az értékeléshez számításba veendő lángzónában adott pontokban mért hőmérséklet (Tlz) és a megfigyelőszinti ablaknyílásban fellépő (vetületében mért) hőmérséklet (Tany) különbsége – 2 percnél hosszabb időtartamon keresztül – nem nagyobb 300 K-nél (3. ábra):

Tlz – Tany≤ 300 K

d) burkolati rendszerek esetében az egyes elemek tömeges és/vagy veszélyes mértékű lehullása (5 kg-nál nehezebb darabok lehullása).

Mivel a szabványban meghatározott feltételek egyike sem fordult elő a vizsgálat megkezdésétől számított 45 percen belül, így a szerkezet teljesítette az OTSZ-ben meghatározott Th=45 perc homlokzati tűzterjedési határérték követelményt, tiszta polisztirol hőszigeteléssel, tűzgát nélkül. A vizsgálat fényében érdemes lenne átgondolni, hogy a jelenlegi tűzvédelmi követelményeket módosításával a kockázatot nem növelő, de egy egyszerűbben kivitelezhető, költségkímélő megoldást adjunk a szakmagyakorlók kezébe.

A vizsgálatról készült videó: https://youtu.be/BP9nQvEizXo

1. kép – A falfelület vizsgálat közben

2. kép – A falfelület a vizsgálat után

3. kép – A vékonyvakolat réteg eltávolítása után láthatóvá vált EPS kiolvadás kiterjedésének mértéke

A teljes cikk letölthető pdf-ben: Jól vizsgázott a tűzgát nélküli EPS hőszigetelés

Posted in: