Lakóház felújítása hőszigeteléssel

Borzák Balarám Béla

Lakóház felújítása hőszigeteléssel

A családi lakóházak külső felújítása két okból szokott látókörbe kerülni: 1. elhasználódott, avult a homlokzat- képzés, a külső mázolás, a tetőfedés, vagy 2. épület- energetikai felújítást céloz meg az ingatlantulajdonos, utólagos hőszigeteléssel.

Jelen írás ez utóbbit járja körül a „sátortetős- Magyarország” egyik 10 x 10 m-es (80 m2-es, 2,70 m belmagasságú) földszintes, magastetős, be nem épített padlásteres, talajon fekvő padlós, sátortetős lakóépülete kapcsán.

Az ilyen jellegű beavatkozások esetében legtöbbször megbízható iparost keresnek a tulajdonosok és tőlük kérnek tanácsot arra vonatkozóan (is) hogyan kezdjék, milyen megoldással és milyen mértékben. A válasz egyszerű szokott lenni; „dryvitezzék le a homlokzatot 5-6 cm hungarocellel és meglátják milyen sokat fognak megtakarítani!”

Lássuk be a javaslat ugyancsak leegyszerűsített. Igaz, hogy általában a legnagyobb hőveszteséget a homlokzati falak képezik, de csak azok felújítása nem biztosít igazán ideális megoldást, sőt… Ha a külső hőszigetelés megáll a homlokzat alsó síkján és az eresz alatt, szigetelés nélkül hagyva a talán legmarkánsabb két hőhidat a lábazatot és a koszorút, két veszélyes penészedési sáv alakul ki. Intenzívebb lesz, az un. kerülő úton történő hőáramlás.

További fontos kérdés: – Mi van, ha nem áll rendelkezésre a teljes beavatkozáshoz szükséges pénz? Olyankor mi legyen a sorrend?

Célszerűen a legnagyobb veszteségarányt képező térelhatároló volna az első, majd az alacsonyabb felé haladva a többi.

A hőveszteségek mértéke általában: talaj felé, beleértve a lábazatot is kb. 15%, külső falakon kb. 40%, külső nyílászárókon kb. 20%, tetőn, beleértve a koszorút is kb. 25%.

(a hőtermelő berendezés és a fűtési rendszer hatásfokát figyelembe kell venni a felhasznált energia és az épületszerkezetek hővesztesége közötti különbség értékelése során)

Az általánosból kiinduló optimális beavatkozási sorrend tehát: 1. homlokzati hőszigetelés, 2. padlásfödém, 3. ablakcsere, 4. lábazat hőszigetelése.

A vizsgáljunk meg egy épületet:

Lakóház felújítása hőszigetelésselEredeti állapot: falazatok; B 30-as téglából normál külső-, belső vakolással, padlásfödém; E gerendás, EB béléselemes, beton lábazat, kapcsolt gerébtokos faablakok.

Utólagos beavatkozások: 8 cm-es hőszigetelő rendszer a homlokzatokon, 6 cm-es lábazati hőszigetelés, ablak- és bejárati ajtó-cserék 1,1-es műanyag szerkezetekre, padlásfödémen 15  cm vastag EPS utólagos hőszigetelés.

Tekintsük át a meglévő állapotot és a tervezett beavatkozások hatását a hőveszteségekre, hőszükségletre:

A teljes cikk letölthető pdf-ben: Lakóház felújítása hőszigeteléssel

Posted in: