Közlemény az EPS árának alakulásáról

  1. EPS gyöngy, 80H árak 2019-21

Közlemény az EPS árának alakulásáról

A MEPS Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete az építőanyagok – és benne az EPS – árának alakulása körül az utóbbi időszakban kialakult felfokozott hangulatú véleményekre kíván reagálni az alábbi közleménnyel.

Az EPS hőszigetelés 98%-ban levegőt tartalmaz és csak 2%-ban szénhidrogénből gyártott polimert. A többlépcsős gyártási folyamat során a kitermelt szénhidrogénből benzolt gyártanak, majd ebből sztirol monomert, és végül EPS polimert. Ebből az EPS alapanyagból a gyártók hőszigetelő lapokat készítenek a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez. A sztirol monomer (SM) – amiből a hőszigetelő anyag közvetlen alapanyaga az EPS gyöngy készül – tőzsdei árucikk.

Az SM jegyzett árak lehetnek szerződésesek (a gyártók egy képlet szerint alakítják ki fő vevőik számára) és u.n. spot árak (aktuális szabadpiaci ár). Ez az ár befolyásolja az EPS gyöngy árát és kihat a termék árára is. A hőszigetelő anyag árában az alapanyag 70% körüli részarányt képvisel.

A hőszigetelő termékek gyártóinak nincs lehetőségük az alapanyag áralakulására befolyást gyakorolni.

Az EPS alapanyagra a gyártók havi árképzést alkalmaznak, viszont a monomer ára hó közben is – esetenként drasztikusan – változik. A jelenleg tapasztalható túlfűtött igény részben visszavezethető a rövid távra érvényes kedvezmények rendszerére (CSOK, 5 %-os ÁFA) valamint az esetenkénti energetikai korszerűsítésre fordítható támogatásra.

Az termelési lánc árképzését több tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

  • a szénhidrogének árának alakulása
  • rendelkezésre álló monomer mennyiség
  • hőszigetelési kereslet-kínálat, szezonalitás
  • szállítási kapacitás és ár
  • Európa és az Európán kívüli területek (főként Ázsia) piaci igénye
  • Euro és US dollár árfolyama stb.

2021. év elején sok kedvezőtlen tényező együttes jelentkezésével kellett szembenéznünk: alapanyag gyártói kapacitások szűntek meg, a szénhidrogének ára emelkedett, az amerikai SM import leállt a rossz időjárás okozta monomer gyártói kapacitás kiesése miatt, és iparágunk sem tudta elkerülni a tartályhajó szállítói kapacitás elégtelensége és a szállítási költségek megemelkedése okozta stresszt. Ehhez járult a világban és így Európában is tapasztalható építkezési láz, ami minden építési alapanyagnál részben hiányt, másrészt áremelkedést okozott. Ezt fokozta a forint értékvesztése a fő devizákhoz viszonyítva.

Európában és Magyarországon is több éve az EPS hőszigetelő termékek ára viszonylag szűk keretek között mozgott A gyártói kapacitás több mint elégséges, így a kínálati piac miatt a gyártóknak lehetőségük sincs arra, hogy az alapanyag árak mozgását teljes mértékben, a költségemelkedésnek megfelelően lekövessék saját áraikban. Erre az elmúlt évtizedben nem is volt példa.

A mellékelt grafikonon kimutattuk az alapanyag árának alakulását a 2019 I. negyedévi bázishoz viszonyítva és ugyanitt az EPS alapú hőszigetelő lemezek árának változását. Látható, hogy az EPS alapanyag ára viszonylag szűk sávban mozgott két éven keresztül és ez év elején szinte teljesen megegyezett a 2019-es bázis szinttel. Ez év február – márciusában kisebb mértékű alapanyag áremelkedés volt, majd azután az ár robbanásszerűen megemelkedett és a bázishoz képest közel 200%-ra nőtt.

Az EPS-ből készült 80-as fehér homlokzati hőszigetelő lemezek net/net árának alakulását vizsgálva a bázishoz képest árcsökkenést tapasztaltunk ez év elejéig. A termék ára januárban érte csak el a 2019-es szintet. 2021 II. negyedévében a hőszigetelő termék ára átlagosan 55%-os emelkedést mutat, ami még mindig alatta van az alapanyag áremelés mértékének.

Várjuk a monomer és ezáltal az EPS alapanyag árának stabilizálódását, hogy a hőszigetelő termékek ára hosszabb távon szűkebb sávban mozogjon.

 

EPS gyöngy, 80H árak 2019-21