EPS hulladék begyűjtése, feldolgozása, újrahasznosítása

Az EPS (expandált vagy habosított polisztirol, közismert nevén hungarocell) számos területen alkalmazható. Felhasználására néhány példát a www.airpop.hu weboldal tartalmaz. A csomagolásra használt EPS égésgátló anyagot nem tartalmaz, az építőipari hő- és vízszigetelő termékek azonban igen. ami különbséget jelent az anyag újrafeldolgozását tekintve.

Fontos tudni azt, hogy a gyárakból EPS hulladék nem kerül ki, azt minden esetben a gyártási folyamaton belül újrahasznosítják.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a közhiedelmekkel ellentétben az EPS hulladék teljes mértékben  újrahasznosítható

A keletkezett hulladék mennyiségéről nincsenek pontos információk,

A csomagolási EPS nagyobb mennyisége exportra kerül a csomagolt termékekkel együtt (a Magyarországon gyártott hűtőgépekkel, TV-kel stb.).  A csomagolt anyagot  kibocsátó gyárak az itthon begyűjtött anyagot részben újrahasznosítják.

Az építőipari lángálló EPS bontási hulladéka elenyésző mennyiségű, mivel a hőszigetelő termék élettartama mintegy az épületével azonos. A következő becsült adatokkal számolhatunk:

  • csomagolási hulladék kb. 600t/év
  • inert EPS lángálló (hőszigetelési) vágási hulladék építkezésen 1500 t/év
  • épületbontási hulladék kb. 300t/év

Ebbe a körbe tartoznak a csomagolási (pl. élelmiszerek  kereskedelmi csomagolása), mind pedig építőipari célra használt  XPS = extrudált-expandált poli-sztrol (főként pince-  és lapostető szigetelésre)  termékek is

Magyarországon minden, hulladékkal kapcsolatos tevékenység (begyűjtés, szállítás, osztályozás, feldolgozás) engedélyhez kötött.

Hulladék besorolása

A polisztirol besorolását tekintve nem veszélyes hulladék (EWC 07 02 13 – ipari  műanyag hulladék vagy EWC 15 01 02 – műanyag csomagolási hulladék) .

Az építkezésenkeletkezett EPS hulladék már átalakul „műanyag építési hulladékká”  – EWC 17 02 03, ami még szintén nem veszélyes hulladék csak a feldolgozhatóság miatt kezelendő külön.

Az EPS sárga műanyag hulladék konténerbe nem helyezhető be, hulladékudvarba leadható, szelektív gyűjtőszigeten nem.

A  hivatalos http://web.okir.hu/sse/?group=EHIR   hivatkozáson  ki lehet szűrni ezzel foglalkozó cégeket. pl. műanyag, építési-bontási hulladékra.  Ennél finomabb szűrés nincsen – tehát korántsem biztos, hogy az adott cég polisztirollal foglalkozik és ha igen, folytatja is ezt a tevékenységet.. A legutolsó lista 2017-es,

Hulladék leadás, begyűjtés

A fenti hivatkozáson  EWC kódig lehet szűrni. pl. műanyag, építési-bontási hulladékra EWC 17 02 03. Az interneten azonban további keresőcímek találhatók.

  • Budapesten17 hulladékgyűjtő udvar működik, amelyek azonban  kapacitásuk erejéig fogadnak EPS-t és csak teljesen tiszta, fehér anyagot vesznek át   fkf.hu
  • Könnyűbeton Kft, Budapest, Szölökert u. 9 1033
  • Vidékena Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének

adatbázisából lehet tájékozódni www.kszgysz.hu: Itt mind átvevő, mind pedig újrahasznosító cégek fel vannak tüntetve. Hulladék átvétele szempontjából érdemes a legközelebbi kommunális ill. hulladéklerakó céget megkeresni és tőlük az átvételre felvilágosítást kérni.

  • Fidelis Bautelephely, Csór

Internetes keresési segítség:
#hulladékkezelő ,  #kommunális intézmény, #hulladéklerakó

A teljesség igénye nélkül:
A.K.S.D. Kft több, mint 80 telephellyel rendelkezik
Alcufer Kft pedig több, mint 20-szal
a Zöld Híd B.I.G.G 113 településen van jelen stb.

A HUMUSZ Szövetség honlapján van egy keresőmotor, ami sajnos nem naprakész. Itt találhatók olyan címek, ahol EPS hulladék elvileg átadható

https://humusz.hu/hulladekatvevok/kereso?tid=All&tid_1=All&tid_2=447&tid_3=All&tid_4=All&tid_5=All&postal_code=&street=&city=&title=

Hulladék feldolgozás, hasznosítás

Mind a tiszta (inert), mind pedig a vegyes, sőt szennyezett   (ragasztott, vakolt, bontott) EPS hulladék teljes mértékben újrahasznosítható. Megjegyzendő, hogy a tiszta, szennyezetlen EPS-re itthon és a környező országokban igen nagy az igény, a problémát a begyűjtés, raktározás és a szállítás jelenti.

Módszerek:

1/ Hő visszanyerés
Az EPS-ben lévő termikus energia égetéssel felszabadítható és az így hasznosul pl a Sarpi Dorogi Hulladékégetőben

2/ Könnyűbeton gyártása
szennyezett EPS-sel is megoldható. Az anyagot őrlés után adalékként súlycsökkentésre alkalmazzák.

3/ Termo-kompressziós eljárás:
Az EPS-t melegprésbe teszik és a laza szerkezetű anyagot tömbösítik. Ez a módszer elsősorban tovább feldolgozás előtti lépésként alkalmazható. A tömbök anyagágából granulátum képezhető fröccsöntésre ill. extrudálásra, a tiszta anyagból gyártott blokkok XPS alapanyaga is lehet

4/ Fizikai bontással
Ez a módszer szennyezett építési hulladék feldolgozására alkalmas.  Az egyik módszer a PSLoop üzemben használt (www.polystyreneloop.org) CreaSolv®  technológia.. Zárt rendszerben a szennyeződéseket a rendszer leválasztja és elkülöníti. Az égésgátló anyagot oldatban külön választva a brómot kinyerik.

—————————-

Egy másik oldószerrel leválasztják a poli-sztirolt, az oldószert elpárologtatják és a kinyert polimert újrahasznosításra előkészítik.

5/ Inert (tiszta) EPS teljes mértékben újrahasznosítható.

A csomagolási vagy építészeti  célra gyártott termékek előállítása során képződött hulladék anyag kb 10..15%-ban őrlés után a gyártmányokba bekeverhető a késztermék minőségének megtartása mellett.

A gyártóüzemek egyáltalán nem bocsátanak ki EPS hulladékot!