Szigetelni márpedig egészséges

Szigetelni márpedig egészséges

Bizony, nem csak gazdaságos, nem csak a pénztárcánkat és a klímát óvjuk, ha avatott módon szigeteljük otthonunkat, de a saját és családunk egészségét is.

A szigetelés mellett elsősorban gazdasági érveket szokás felhozni: a haszon, amit a jól, minőségi alapanyagokkal elvégzett szigetelés hoz nekünk és utódainknak, a legtöbb tőzsdei befektetésre köröket ver.

A környezettudatosság is fontos szempont, és nem csak nekünk, de az egész bolygónak. Az épületek felelősek a fafelhasználás negyedéért, a szén-dioxid kibocsátás és energiafelhasználás harmadáért, összességében a teljes nyersanyag felhasználás mintegy feléért. Azaz, ha mindenki szigetelne, az egész bolygó egészségesebb lehetne.

Ám nézzük inkább szűkebb családunk egészségét. Egy jól szigetelt házban – a tévhitek ellenére – soha nem lesz vendég a penész. Tudott, hogy ahol a penésznek kedvezőek a feltételek, ott az emberi egészségnek korántsem. Ezért érdemes a szigetelést szakemberekkel elvégeztetni. A legdrágább, legmodernebb anyagok szakszerűtlen felhasználása mellett is keletkezhetnek hőhidak, maradnak hideg falfelületek, amelyek a penész – valójában hideg – melegágyai. Akkor járunk el helyesen, ha jól szigetelt, mégis megfelelően szellőztetett lakásban élünk. Ez történhet résszellőzőkkel ellátott nyílászárókkal, párátlanító vagy szellőztetőberendezésekkel, de semmiképpen sem a szigetelés nélküli falakon át.

Nyáron is óvja családunk egészségét a hőszigetelés. A kellemes hűvös lakás szervezetre gyakorolt hatását nem csak a bőrünkön érezzük, de kutatások is bizonyítják: a kisebb hőmérséklet-ingadozás szervezetünk barátja. Nem utolsósorban egy jó hőszigeteléssel a klímaberendezés használata is feleslegessé válik. Ez megint csak a minimálisra csökkenti a testünket érő hideg levegő okozta sokkot, ami számos  egészségügyi probléma forrása. És akkor még nem beszéltünk a klímaberendezések által nem megfelelő karbantartás mellett gyakran okozott betegségekről, mint például a rettegett legionella.

Az egészséges életmódnak a helyes táplálkozás és a mozgás mellett lakásunk is fontos része: életminőségünket döntően befolyásolja otthonunk levegője és mikroklímája. Márpedig minden szempontból a a leghelyesebb, ha a túl hideg vagy forró levegőt eleve be sem engedjük a lakásba, mert ezek utólagos kitessékelése már sokkal problémásabb, és sem a pénztárcát, sem a szervezetünket nem kíméli.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a fűtésen-hűtésen megspórolt tetemes összegen micsoda wellness-szolgáltatásokat vehetünk.

Posted in: