A polisztirol mikroszemcsék nem károsítják a bélrendszert

A  polisztirol mikroszemcsék nem károsítják a bélrendszert

A BfR 2019. augusztus 5-i 029/2019 sz. közleménye alapján

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR – Bundesinstitut für Risikobewertung)kutatói nem találtak bizonyítékot a bélszövet károsodásáról, így oxidatív stresszre  vagy a polisztirol (PS) mikroplasztikus részecskék által okozott gyulladás jeleire. Ez a laboratóriumban végzett kísérletek legfontosabb eredménye.

A PS a világ egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyag terméke. Többek között élelmiszer csomagolásokhoz és mindennapi cikkekhez, például kerékpár sisakok gyártására használják. A mikroszemcsék fogalma  olyan kis műanyag részecskékre és szálakra vonatkozik, amelyeket egyre inkább észlelnek a környezetben. A kezdeti tudományos elemzések azt mutatják, hogy az emberek szervezetébe étkezésük során  PS mikroszemcsék is kerülhetnek.

A BfR-nél végzett vizsgálat célja ezért a PS mikroműanyagok felvételének és hatásainak vizsgálata volt.  Ez azért fontos, mert csak korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre a mikroszemcsék lehetséges hatásának felmérésére. A BfR tudósai két módszert alkalmaztak: Egyrészt humán bélhámsejtek tenyészeteit (in vitro) használták annak megvizsgálására, hogy különféle méretű (egy, négy és tíz mikrométer [μm átmérőjű) PS mikroplasztikus részecskéket képesek-e fel venni a sejtek. Másrészt egereket ezekkel a részecskékkel (in vivo) 28 napig táplálták, hogy megvizsgálják a mikroplasztikus részecskék bejutását a bélbe és a bélsejtek válaszát a PS mikroszemcsékre.

A sejttenyésztési kísérletek azt mutatták, hogy a körülbelül négy mikron átmérőig terjedő PS részecskék valóban felszívódhatnak a bél falának hámsejtjeiben. Állatkísérletek során azonban azt találták, hogy annak ellenére, hogy nagyon nagy mennyiségű, 1-10 μm méretű műanyag részecskéket adagoltak, ezeket csak alkalmanként lehet kimutatni a vizsgált bél hámsejtekben. A beadott szintek messze meghaladták azokat, amelyek az emberek számára reálisnak tűnnek. Az egerek bélszövetében vagy más szerveiben nem figyeltek meg káros hatást.

A kutatók kifejezetten rámutattak, hogy továbbra is nagy hiányosságok vannak az adatokban a mikroszemcsék  méretét és anyagát illetően. Például nem vonhatók le következtetések az egyéb műanyagból készült mikro anyagok bélre gyakorolt ​​hatásáról a generált adatok alapján. Ezért további kísérleti vizsgálatokra van szükség a mikroszemcsék  felvételének elemzéséhez és a kockázat értékeléshez.

Az állatkísérletek eredményeit közzétették az Archives of Toxicology folyóiratban: https://link.springer.com/article/10.1007/s00204-019-02478-7